Oralna medicina

4,000.00 рсд

Format: 17 x 24 cm
Broj strana: 273
Pismo: Latinica
Povez: Tvrd
Godina izdanja: 2022
ISBN: 978-86-85701-43-6

Odlomak iz knjige

Шифра производа: 197 Категорија: Ознаке: ,

Opis

Jedan od predmeta koji se izučavaju na stomatološkim fakultetima je i oralna medicina. On se suštinski razlikuje od mnogih drugih užih stomatoloških predmeta. Oralna medicina je, kao što se iz samog njegovog naziva vidi, predmet najbliži medicini. Kako su se medicina i stomatologija u novije vreme brzo razvijale, ukazala se potreba da se udžbenici i materija koju ovaj predmet izučava, dopuni novim saznanjima, posebno na polju njihove dijagnostike i terapije. Dati su i do sada nama dostupni podaci o promenama u usnoj duplji kod obolelih od COVID 19 infekcije.

U predmetu oralna medicina, izučavaju se različita oboljenja i stanja koja zahvataju meka tkiva usne duplje. Takva su oboljenja su opisana u knjizi: bakterijske, virusne i gljivične infekcije, rekurentne oralne ulceracije i drugo. U knjizi su opisane : njihova etiologija, klinička slika, histopatološke promene, diferencijalna dijagnoza, kao i savremena terapija. Međutim, oralna medicina proučava i manifestacije i uticaj sistemskih oboljenja na meka tkiva usne duplje.

Sadržaj udžbenika

U knjizi Oralna medicina su opisani i odbrambeni mehanizmi u usnoj duplji, kao i urođene anomalije i neki sindromi koji zahvataju i tkiva ustane duplje. Uz to, opisana su i uvećanja tkiva, prekanceroze usne duplje, kao i dijagnostički aspekti oralnih tumora. Promene na koži, (eflorescence) , kod različitih kožnih oboljenja opisane su u dermatologiji. Međutim, zbog specifičnih uslova u usnoj duplju, ove eflorescence se razlikuju od onih na koži. Iz tih razloga, opisali smo i dali šematske prikaze eflorescenci koje mogu da se pojave na sluzokoži usne duplje. Nije izostalo ni prikazivanje promena u usnoj duplji koje se javljaju u “osoba trećeg životnog doba” odnosno u starosti. Takođe su date i osnove anatomije, histologije i funkcije tkiva usne duplje, kao i savremeni načini postavljanja dijagnoze oboljenja ovih tkiva. Navedeni su i lekovi koji se primenjuju u tera- piju oboljenja oralnih tkiva, kao i principi njihove primene.

Fotografije i literatura

Želimo da istaknemo da su u tekst ove knjige uključene i mnogobrojne originalne fotografije, ilustracije i šeme i naše dokumentacije, koje pomažu boljem razumevanju datog teksta. Valja pomenuti, da je iza svakog od 14 datih poglavlja navedena i savremena korišćena literatura.

Jedan od kvaliteta ove knjige je i to, što je u njenom pisanju učestvovalo pet autora sa tri stomatološka fakulteta i Vojnomedicinske Akademije, sa bogatim višegodišnjim iskustvom u pedagoškom, naučnom i stručnom radu.

Dodatne informacije

Težina0.7 кг
Dimenzije17 × 24 × 2 цм