Neurologija

3,120.00 дин.

Format: 21 x 30 cm
Broj strana: 462
Pismo: Latinica
Povez: Tvrd
Godina izdanja: 2012
ISBN: 978-86-85701-23-8

Odlomak knjige

SKU: 178 Category: Tags: ,

Opis

Razvoj neurologije zahteva i unapređenje programa edukacije, kako specijalista neurologa tako i lekara i stomatologa, pa je zbog toga svaki napor, kao što je i ovaj prezentovani udžbenik Neurologija profesora dr Jove Kolara, doprinos u edukaciji studenata navedenih oblasti medicine.

Šta sadrži udžbenik Neurologija?

Udžbenik Neurologija sadrži tekst u kome se navode, definišu i objašnjavaju, u većoj ili manjoj meri, savremeni pojmovi: anatomski, fiziološki, biohemijski, genetski, patološki, epidemiološki, klinički, diferencijalno i dopunsko dijagnostički, terapijski i prognostički kod većine neuroloških bolesti i sindroma.

Poslednjih decenija je došlo do progresa neuronauka a time i neurologije, što je doprinelo boljem razumevanju etiologije, dijagnostike i terapije neuroloških bolesti. Poseban doprinos razvoju neurologije su dale srodne nauke koje se bave centralnim i perifernim nervnim sistemom; neuropatologija, neurofiziologija, neuroradiologija, neurohirurgija a poslednjih decenija i genetika. Zahvaljujući razvoju neurologije i srodnih neuronauka izmjenjen je stav o mogućnosti lečenja neuroloških bolesti.

Poseban napredak je postignut na području lečenja cerebrovaskularnih bolesti, primenom trombolitičke terapije metodom interventne neuroradiologije, lečenje karotidne bolesti i drugih supraaortnih arterija klasičnim hiruškim putem i metodama najnovijih endovakularnih procedura, kao i hiruško i endovaskularno rešavnje intrakranijalnih aneurizmi, AV malformacija i hiruško lečenje epilepsija.

Detekcija i mapiranje gena odgovornih za mnoge neurološke bolesti, posebno neuromuskularne, kao i najnovija genetska istraživanja u bliskoj budućnosti široko otvaraju vrata primene genske terapije, što će predstavljati veliki progres za čovečanstvo.

Autor Ističe veliki značaj neuroradioloških, neuroimaging, ultrazvučnih i neurofizioloških metoda dopunske neurodijagnostike u svakodnevnoj praksi današnje neurološke struke, kao i značaj genskog prenošenja neuroloških bolesti i mogućeg profilaktičkog delovanja genske terapije u budućnosti.

Čitaocu je predstavljen savremeno napisan udžbenik iz kliničke neurologije, u kome su celovito obrađena poglavlja iz opšte i specijalne kliničke neurologije, bogato ilustrovan sa podacima iz savremene literature. Udžbenik detaljno obrađuje podatke korelativne neuroanatomije, funkcionalne neurologije i daje uvid u dijagnostiku i lečenje kliničkih sindroma i bolesti kao i najsavremenije shvatanje i pristup istim.

Poseban značaj ovog udžbenika za studente stomatologije i diplomirane stomatologe je u tome, što upotpunjuje njihovo znanje iz neurologije i kliničke medicine uopšte, neophodno u svakodnevnom radu i specifičnosti pristupa stomatologa vezano za dijagnostiku, prevenciju i lečenje oralne patologije kod pacijenata sa neurološkim bolestima.

Dodatne informacije

Težina 1.9 kg
Dimenzije 30 x 22 x 2.5 cm